Inhoud van de onlinecursus

In deze cursus leer je alles over de overgang en wat hiermee samenhangt. De hormonale veranderingen kunnen veel klachten geven en kunnen ook lichamelijke veranderingen teweegbrengen. Er is ook aandacht voor het feit dat je meer kans kunt krijgen van gewichtstoename, op hart, – en vaatziekten en osteoporose (botontkalking).

Stap voor stap leer je je lichaam beter kennen en geven we je de kennis en tips hoe je zelf de regie (terug) pakt in de overgang. Jouw lichaam toekomstbestendiger maken om zo plezierig en fit de overgang door te komen; dat is het doel! Tenslotte is een grote meid op de overgang voorbereid.

Voor het volgen van deze interactieve cursus is het niet van belang of je al in de overgang bent of in welke fase van de overgang je je bevindt.  De cursus is opgedeeld in veertien modules en opgebouwd in een volgorde waarin je de komende weken de meest voorkomende overgangsklachten en de bijbehorende adviezen tegenkomt.

Elke module bevat een bepaald onderdeel en wordt ingeleid door een filmpje. Naast de uitleg en opdrachten krijg je adviezen en tips om de klachten aan te pakken. Voeding-, beweeg- en leefstijladviezen zijn hier een onderdeel van.

Wil je echter snel aan de slag met een specifieke klacht, werp dan een blik op de inhoudsopgave. Daar zie je in één oogopslag het onderwerp dat je zoekt.

Geen enkele vrouw en levenssituatie is gelijk. Het is daarom van groot belang dat je zelf kijkt en beoordeelt welke manier van aanpak het beste bij je past.

Je eigen keuzes maken is de beste weg voor een goed en doeltreffend eindresultaat.

De eerste stap ga je maken door deze cursus te gaan volgen. Naast de kennis en adviezen die je krijgt moet je ook echt zelf aan de slag. Natuurlijk zou het gemakkelijk zijn als je alleen maar een pil hoefde te slikken om van je klachten af te komen. Echter vraagt deze levensfase meer van je. Naast de daling van je hormonen -wat een soort afkickreactie van je lichaam geeft- is ook aandacht voor voeding, beweging en stress van belang voor een goed eindresultaat.

De 14 modules in deze cursus zijn:

 1. De onlinecursus Overgang Online
 2. Het verschil tussen mannen en vrouwen
 3. De overgang en de rol van hormonen
 4. Welke fasen kent de overgang
 5. Welke klachten kent de overgang
 6. Hoe maak je een plan van aanpak
 7. Menstruatie en lichamelijke klachten in de overgang
 8. Stemmingswisselingen en psychische klachten in de overgang
 9. Voeding in de overgang
 10. Beweging in de overgang
 11. Stress de baas in de overgang
 12. Veranderingen van haar, huid en slijmvliezen
 13. Seksualiteit in de overgang
 14. Aandachtspunten voor je gezondheid in de overgang
 15. Extra Informatie over boeken, websites etc.

Zoals je ziet biedt deze onlinecursus je een totaalpakket over alles wat je over de overgang moet weten en wat je eraan kan doen. Alleen feiten en geen fabels adviezen krijg je aan de hand van de laatste studies die verkregen worden via de NVOG. Henriëtte is lid zijn van de NVOG en verkrijgt de laatste onderzoeken en adviezen via de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG die zich specifiek met de overgang bezighoudt.